Optiestrategie - Condor - Excel Nieuws - ExcelStudie

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Optiestrategie - Condor

Gepubliceerd door in Beurs ·
Tags: optiestrategiecondor

Optiestrategie – De Condor

De Condor werkt eigenlijk hetzelfde als de Butterfly. Maar bij de Condor zorg je ervoor dat de bandbreedte waarbinnen winst behaald kan worden groter is door de twee tussenliggende shorts op verschillende uitoefenprijzen te verkopen. Grotere kans op winst dus. De Condor komt ook weer in twee soorten, long en short. Bij de Long Condor koop je een call met uitoefenprijs X-a, je verkoopt 2 calls met respectievelijk uitoefenprijzen X en X + y en je koopt tenslotte nog een call met een uitoefenprijs X+a (a>y). De beide long calls worden gefinancierd met de tussenliggende geschreven calls, je betaalt vier maal transactiekosten plus de eventuele resterende premie.

Deze constructie is interessant als je er zeker van bent dat de koers binnen een bepaalde bandbreedte gaat blijven tot aan de expiratiedatum. Als de resterende premie (rp) en transactiekosten (t) dan zit deze bandbreedte tussen UP(X-a) + t + rp en UP(X+a) – t – rp oftewel de bandbreedte is UP(X+a) – UP(X-a) – 2(t + p). Buiten deze bandbreedte is het verlies gemaximeerd tot 4t + rp.

De waarde is het hoogst in de bandbreeedte tussen koers X en X+y. Die is dan UP(X) – UP(X-a) – t – p.
Voorbeeld: Op 18 november koop je een Long Condor Arcelor Mittal met expiratiedatum december 2013.
Koop:                  1 x Call 10 voor 1,50
Verkoop:             1 x Call 11 voor 0,90
Verkoop:             1 x Call 12 voor 0,70
Koop:                  1 x Call 13 voor 0,40
 
Resterende te betalen premie rp = 0,30 en t = 2,30 per contract (100 aandelen). Totaal 4 contracten dus t = 9,20. Bandbreedte = 13 – 10 – 2 x (0,30 + 0,092) = 2,216 euro. De koers moet dus bewegen tussen 11,50 – 2,216/2 = 10,39  en 11,50 + 2,216/2 = 12,61 om winst op te leveren. De maximale winst is 12 – 11 – 0,30 – 0,092 = 0,61 euro per contract. Het maximale verlies is rp + t = 0,30 + 0,0902 = 0,39 euro.
 
Bij de Short Condor levert de constructie winst op als de koersuitslag groter is dan de bandbreedte. De maximale winst is de ontvangen premie waarvan afgetrokken de transactiekosten.

Aan de hand van het Excelvoorbeeld kun je zelf iedere Condor Long/Short samenstellen. Vergeet niet de waarden in alle blauwe velden aan te passen. De parameters die je kunt veranderen zijn: optietype (Call of Put), uitoefenprijs, transactiekosten en de premie die je betaalt of ontvangt (als je short gaat).


Als je gaat handelen veel succes. Maar pas op, opties kunnen zich als boobytraps gedragen. De hefboom is groot, maar dat kan ook in je nadeel werken. Dus dek jezelf in en weet waar je in investeert! Raadpleeg eventueel een boek om jezelf voor te bereiden en te oefenen.

Als je vragen of opmerkingen hebt mail ons dan: info@excelstudie.nl. Of plaats een berichtje op onze facebookpagina.

Veel succes!

(c) 2016 eXcelstudieStudiemateriaal
Korting op studieboeken bij bol.com
Korting op je studieboeken
TH83 Copyright 2016 (c)
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu