Excelclinic Statistiek: z-score - Excel Nieuws - ExcelStudie

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Excelclinic Statistiek: z-score

Gepubliceerd door in Statistiek ·
Tags: zscore.excelstatistiek

Z-Score

 
Wat kun je ermee?
De z-score is een handig hulpmiddel in de statistiek om verzamelingen te vergelijken door ze te transformeren naar eenzelfde schaal waarbij het gemiddelde 0 is en de standaarddeviatie 1.
 
Als de z-score kleiner is dan 1, scoor je onder het gemiddelde, bij 0 is je score gelijk aan het gemiddelde en bij een positieve z-score doe je het beter dan gemiddelde van de populatie.
 
In onderstaand voorbeeld staan het aantal goed beantwoorde vragen van een aantal wiskundestudenten op twee tentamens Wiskune A en B. Uit deze tabel kun je aan de hand van de z-score afleiden dat Klaas-Jan en Fatima voor beide tentamens onder het gemiddelde heben gescoord, terwijl Pieter voor beide tentamens boven het gemiddelde heeft gescoord.


 
Hoe werkt het?
 
 
De formule voor de z-score is: z = (x - µ) / σ waarbij:
  • z = z-score
  • x = gemeten score
  • µ = populatiegemiddelde
  • σ = standaarddeviatie van de populatie
 
Wat je dus nodig hebt voor het berekenen van de z-score – naast de gemeten score - zijn het populatiegemiddelde en de standaarddeviatie. Excel heeft een handige stukje gereedschap om deze waarden snel te berekenen en in je spreadsheet in een tabel af te drukken. Dat gebeurt met de [Data-Analyse] functie dat je kunt selecteren van het lint. Let op(!) deze functie is pas beschikbaar als je deze apart hebt geinstalleerd. Deze wordt namenlijk niet automatisch mee geinstalleerd wanneer je Excel installeert op je PC. De ‘Add-On’ die je moet plaatsen is “Toolpak”.
 

Data-Analyse (Toolpak) installeren


Toolpak installeer je door via [Bestand] de menu-optie [Opties] te selecteren en vervolgens links [Invoegtoepassingen] te selecteren. Vervolgens krijg je een pop-upscherm waarbij je linksonder  voor [Excel Invoegtoepassingen] kunt kiezen. Druk op OK en vink vervolgens [Analyse Toolpak] en eventueel de VBA versie aan. Druk op OK en je data-analyse gereedschap is nu als functie beschikbaar. Nu kunnen we aan de slag met de z-score!

 
Maak een tabel (of open het Excelvoorbeeld)  en selecteer het bereik waar je de Data-Analyse op wilt los laten. Kies vervolgens [Data Analyse] van het lint en selecteer [Beschrijvende statistiek]. Vervolgens geef je aan:
 
  • Wat het invoerbereik is
  • Of de data in kolommen of rijen is gegroepeerd
  • Of het geselecteerde invoerbereik inclusief of exclusief de kolomlabels
  • Waar je de uitkomsten wilt plaatsen (één celverwijzing is voldoende).
 


Druk op OK en de analyse-data wordt afgedrukt vanaf de cel die je hebt aangewezen. Nu kun je met de z-score formule alle z-scores berekenen. De Excelformule in cel G4 wordt bijvoorbeeld: = (D4-$L$4)/$L$8 = Meetwaaarde (D4) – Populatiegemiddelde (L4) gedeeld door de Standaarddeviatie L8. Plaats de dollartekens om achtereenvolgens gemiddelde en standaarddeviatie te ‘bevriezen’ en kopieer door naar beneden. Doe exact het zelfde voor de uitkomsten van de Wiskunde A-tentamens.
 

 
Nu kun je de scores een stuk gemakkelijker met elkaar vergelijken.
 
Hopelijk vond je dit een nuttig artikel. Als je vragen of opmerkingen hebt mail ons dan: info@excelstudie.nl. Of plaats een berichtje op onze facebookpagina.
 
Meer weten over Excel en/of Statistiek? De volgende boeken kunnen je goed op weg helpen:
 
          

Veel succes!

(c) 2016 eXcelstudie
 
 


 Studiemateriaal
Korting op studieboeken bij bol.com
Korting op je studieboeken
TH83 Copyright 2016 (c)
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu