Optiestrategie - Butterfly - Excel Nieuws - ExcelStudie

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Optiestrategie - Butterfly

Gepubliceerd door in Beurs ·
Tags: optiestrategiebutterfly

Optiestrategie Butterfly

Bij de Butterfly koop je een call met uitoefenprijs X-a, je verkoopt 2 calls met een uitoefenprijs X en je koopt tenslotte nog een call met een uitoefenprijs X+a. De beide long calls worden voor een groot deel gefinancierd met de tussenliggende geschreven calls, je betaalt vier maal transactiekosten plus de resterende premie.

Deze constructie is interessant als je er zeker van bent dat de koers binnen een bepaalde bandbreedte gaat blijven tot aan de expiratiedatum. Als resterende premie (rp) en transactiekosten (t) dan zit deze bandbreedte tussen UP(X-a) + t + rp en UP(X+a) – t – rp oftewel de bandbreedte is UP(X+a) – UP(X-a) – 2(t + p). Buiten deze bandbreedte is het verlies gemaximeerd tot 4t + rp. De waarde is het hoogst op koers X en die is dan UP(X-a) – UP(X) – t – p.

Voorbeeld: Op 25 februari koop je een Butterfly Arcelor Mittal met expiratiedatum december 2013.
Koop:                    1 x Call 10 voor 2,35
Verkoop:             2 x Calls 12 voor 1,25
Koop:                    1 x Call 14 voor 0,55
Resterende te betalen premie rp = 0,40 en t = 2,30 per contract (100 aandelen). Totaal 4 contracten dus t = 9,20. Bandbreedte = 14 - 10 - 2 x (0,40 + 0,092) = 3,016 euro. De koers moet dus bewegen tussen 12 – 3,016/2 = 10,50  en 12 + 3,016/2 = 13,50  om winst op te leveren. De maximale winst is 12 – 10 – 0,4 – 0,092 = 1,508 euro per contract. Het maximale verlies is rp + t = 0,4 + 0,0902 = 0,4902 euro.

De Butterfly kan ook in de varianten Call short en Put Long/Short gekocht worden. De Long Put Butterfly levert precies dezelfde resultaten op als de Long Call Butterfly, evenals de Call Short en de Put Short Butterfly.

Bij de Call short Butterfly levert de constructie winst op als de koersuitslag groter is dan de bandbreedte. De maximale winst is de ontvangen premie waarvan afgetrokken de transactiekosten. Het maximale verlies is UP(X) – UP(X-a) + p – t.

Aan de hand van onderstaand Excelvoorbeeld kun je zelf iedere Butterfly Long/Short samenstellen. Vergeet niet de waarden in alle blauwe velden aan te passen. De parameters die je kunt veranderen zijn: optietype (Call of Put), uitoefenprijs, transactiekosten en de premie die je betaalt of ontvangt (als je short gaat).


Als je gaat handelen veel succes. Maar pas op, opties kunnen zich als boobytraps gedragen. De hefboom is groot, maar dat kan ook in je nadeel werken. Dus dek jezelf in en weet waar je in investeert! Raadpleeg eventueel een boek om jezelf voor te bereiden en te oefenen.

Als je vragen of opmerkingen hebt mail ons dan: info@excelstudie.nl. Of plaats een berichtje op onze facebookpagina.

Veel succes!

(c) 2016 eXcelstudieStudiemateriaal
Korting op studieboeken bij bol.com
Korting op je studieboeken
TH83 Copyright 2016 (c)
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu