Optiestrategie - Covered Call - Excel Nieuws - ExcelStudie

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Optiestrategie - Covered Call

Gepubliceerd door in Beurs ·
Tags: optiestrategiecoveredcall

Optiestrategie Covered Call

Bij de Covered Call (CC) verkoop je een calloptie op een onderliggende waarde die je in bezit hebt. Het schrijven van een call verplicht de schrijver om aandelen te leveren als hij/zij daartoe opgeroepen wordt. Dat kan tussentijds zijn, maar ook bij afloop.

Als je de short-call dus niet gedekt hebt met de onderliggende stukken kan het verlies behoorlijk oplopen als de waarde van het onderliggende aandeel de uitoefenprijs overstijgt. Om de aandelen te leveren zal je ze moeten aanschaffen tegen de op dat moment geldende koers.

Dus, om het verlies te vermijden zorg je ervoor dat je het onderliggende stuk in bezit hebt. Dat kan het aandeel zijn, maar ook een long-call, in dat geval praten we ook wel over een call-spread.

Bij oplopende koersen is het maximaal te behalen rendement het verschil tussen de uitoefenprijs van de call-optie en het onderliggende stuk, waarbij opgeteld de ontvangen optiepremie en waarvan afgetrokken de transactiekosten. Als de koersen dalen dan kan het verlies (in een extreem geval) oplopen tot je totale inleg minus de ontvangen optiepremie.

Het verlies wordt enigszins gecompenseerd door afnemende premiewaarde van de short-call. Als je fiducie hebt dat het aandeel weer terugkomt, zou je deze kunnen terugkopen op een lagere premie. Als de koers weer doorstijgt kun je eventueel opnieuw calls gaan schrijven.

In bijgaand excelbestand kun je kijken hoe de waarde van een CC zich ontwikkelt. Door de waarden in de blauwe cellen aan te passen kun je je eigen constructie toetsen. De parameters die je kunt veranderen zijn: optietype (Call of Put), uitoefenprijs, transactiekosten en de premie die je betaalt of ontvangt (als je short gaat).


Als je gaat handelen veel succes. Maar pas op, opties kunnen zich als boobytraps gedragen. De hefboom is groot, maar dat kan ook in je nadeel werken. Dus dek jezelf in en weet waar je in investeert! Raadpleeg eventueel een boek om jezelf voor te bereiden en te oefenen.

Als je vragen of opmerkingen hebt mail ons dan: info@excelstudie.nl. Of plaats een berichtje op onze facebookpagina.

Veel succes!

(c) 2016 eXcelstudie
Studiemateriaal
Korting op studieboeken bij bol.com
Korting op je studieboeken
TH83 Copyright 2016 (c)
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu