Excelminiclinic - Datavalidatie - Excel Nieuws - ExcelStudie

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Excelminiclinic - Datavalidatie

Gepubliceerd door in Excel Training ·
Tags: datavalidatieexcel

Datavalidatie


Waarvoor gebruik je het?
Het is soms handig om data te valideren om foutieve invoer te voorkomen. Bijvoorbeeld je hebt een tabel met namen van leerlingen en hun tentamencijfers. Een cijfer kan nooit meer dan 10 of kleiner zijn dan 0. Om te voorkomen dat er toch verkeerde getallen worden ingevoerd kun je met datavalidatie:

 
  • Een 'invoermasker' aanbrengen op foutieve data met een waarschuwing;
  • Een notificatie in de cel aanbrengen dat de invoer aan bepaalde waarden moet voldoen;
  • Alle data laten omcirkelen die niet aan de voorwaarden voldoen.
 
 
Hoe het werkt
Je creeert een tabel en je selecteert een invoerbereik. Vervolgens selecteer je [Data) in het lint en vervolgens kies je twee keer achter elkaar voor [Datavaldiatie]. Er komt dan een pop-up met drie invoertabs: Instelling, Invoerbericht, Foutmelding:
 
  • Bij Instellingen geef je aan wat de voorwaarden zijn van je invoer. Daarbij kun je naast een numeriek bereik ook kiezen voor tekstlengte, datum, decimalen, etcetera. In ons voorbeeld kijken we naar een numeriek voorbeeld; de behaalde cijfers voor een klas met leerlingen.
  • Met het Invoerbericht kun je de gebruiker vooraf waarschuwen dat de waarde van een bepaalde cel aan beaalde voorwaarden moet voldoen.
  • Met de Foutmelding kun je de gebruiker informeren dat de in gevoerde waarde foutief is en wat de voorwaarden zijn voor een nieuwe invoer.


 
 
Hopelijk vond je dit een nuttig artikel. Als je vragen of opmerkingen hebt mail ons dan: info@excelstudie.nl. Of plaats een berichtje op onze facebookpagina.

Meer weten over Excel? Neem even een kijkje in onze boekenkast.

Veel succes!
 
(c) 2016 eXcelstudieStudiemateriaal
Korting op studieboeken bij bol.com
Korting op je studieboeken
TH83 Copyright 2016 (c)
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu