Wiskunde - Excel Nieuws - ExcelStudie

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Excel wiskunde clinic - Vermenigvuldigen van matrices

Gepubliceerd door in Wiskunde ·
Tags: matrixmatricesexcelwiskunde

eXcelstudie Wiskundeclinic -  Matrixvermenigvuldiging

 
Met Excel kun je heel handig en snel matrices met elkaar vermenigvuldigen. In het bijgevoegd excelbestand kun je zien hoe dat werkt. Hieronder een korte uitleg met een voorbeeld.


Vectoren

 
MatrixEen matrix is een representatie van een vector. Een vector geeft een richtig aan in een ruimte vanuit een oorsprong. De meeste vectoren zoals wij die kennen zijn driedimensionaal met een x, y en een z-coordinaat. Maar vectoren beperken zich in de wiskunde niet tot drie dimensies. De regels van vectormeetkunde gelden voor alle n-dimensionale matrices, inclusief negatieve getallen en breuken.
 

Principes matrixvermenigvuldiging

 
·         m = rijen, n = kolommen
 
·         Het product van een m×p-matrix A en een p×n-matrix B is een m×n-matrix C
 
·         Formulevorm: [m x p] x [p x n] = [m x n]
 
Dus het vermenigvuldigen van een [3x2] met een [2x3] matrix levert een nieuwe [3 x 3] matrix op.

 
 
Werkwijze
 
Open het excelbestand in het eerste tabblad, dan zie je o.a. bovenstaand voorbeeld. De formule voor een matrixvermenigvuldiging = MMULT(bereik 1; bereik 2). Matrix A = bereik 1 en Matrix B = bereik 2. De vermenigvuldiging vindt als volgt plaats: (a x p + c x q + e x r) .....etcetera.
 
Je plaatst de formule in een doelmatrix die de grootte heeft van matrix A vermenigvuldigt met matrix B (m x n), vervolgens kopieer je die door in de andere cellen van de doelmatrix en zorg je ervoor dat alle bereiken exact hetzelfde zijn (bijvoorbeeld door vóór het doorkopieren, een $-teken te plaatsen in het bereik met de F4-toets).
 
Vervolgens selecteer je de doelmatrix en druk je achtereenvolgens op F2 en Ctrl&Shift + Enter. Je zal zien dat de MMULT-functie nu een ‘array’-functie is geworden, door de accoulades die ervoor en erachter zijn geplaatst. Door de getallen te veranderen in matrices A en/of B zul je zien dat de waarde in je doelmatrix ook aanpast.
 
Op het tweede tabblad zie je een mogelijke (versimpelde) toepassing van hoe matrixvermenigvuldiging kan worden toegepast.
 
Hopelijk vond je dit een nuttig artikel. Als je vragen of opmerkingen hebt mail ons dan: info@excelstudie.nl. Of plaats een berichtje op onze facebookpagina.
 
 
Veel succes!
 
(c) 2016 eXcelstudie
 Is het een priemgetal of niet?

Gepubliceerd door in Wiskunde ·
Tags: priemgetal
Studiemateriaal
Korting op studieboeken bij bol.com
Korting op je studieboeken
TH83 Copyright 2016 (c)
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu