Wetenschap - Excel Nieuws - ExcelStudie

Zoeken
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Excel Clinic - Trendlijn toevoegen

Gepubliceerd door in Wetenschap ·
Tags: trendlijn

Vinden van een functie en een trendlijn

In deze clinic gaan we kijken hoe je met Excel een verband kunt vinden tussen twee datasets.
Met het bijgevoegde excelbestand kun je oefenen en de onderliggende formules en structuren bekijken.


Vraagstuk
Je hebt een dataset gevonden die een reeks waarden [Y] geven bij variaties van waarde [X]. Je wilt weten wat het verband is tussen de twee variabelen. Je wilt dit weten bijvoorbeeld om voorspellingen te kunnen doen voor waarden die zich buiten je dataset bevinden.

Werking
Als je het bijgevoegde spreadsheet opent vind je de onderstaande tabel met grafiek. Aan de linkerzijde staat een tabel met de gevonden waarden en aan de rechterzijde de grafiek met drie datareeksen:
  1. De gemeten waardes van Y uitgezet tegen X
  2. De waarde van de berekende Y uitgezet tegen de X
  3. De trendlijn. Dit is de grafische representatie van de functie die de waarden van Y tov X het meest benaderd.

Voeg de grafiek toe doorachtereenvolgens in het lint te kiezen voor: Invoegen > Aanbevolen grafieken. Wij hebben vervolgens gekozen voor de Spreidingsgrafiek. Dezet zet alle X-waardes in een oplopende volgorde, zodat je een eventuele trend al kunt zien.
Door rechts te klikken op de grafieklijn kun je een trendlijn toevoegen. Excel bepaalt zelf wat het beste past bij de dataset. In ons geval is dat een polynoom met een kwadratische vergelijking; de parabool. Excel kan ook lineaire of non-lineaire suggesties (logaritmisch, exponentieel) doen. Als je wilt weten wat de best passende vergelijking is vink je het vakje "Vergelijking in grafiek weeregeven" aan.

Hopelijk vond je dit een nuttig artikel. Als je vragen of opmerkingen hebt mail ons dan: info@excelstudie.nl. Of plaats een berichtje op onze facebookpagina.

Veel succes!

(c) 2016 eXcelstudie
Studiemateriaal
Korting op studieboeken bij bol.com
Korting op je studieboeken
TH83 Copyright 2016 (c)
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu